FB Ketjun kuljetinketjut ovat oleellinen osa pääkaupunkiseudun sähkön- ja lämmöntuotantoa

Helen luottaa Rauman Lapissa toimivaan FB Ketjuun, koska toimitusvarmuus ja luotettavuus ovat äärimmäisen tärkeitä yhteiskunnan kriittisiä toimintoja tuottavalle laitokselle.

Helen Oy:n Salmisaaren voimalaitos tuottaa sähköä ja lämpöä kymmeniintuhansiin pääkaupunkiseudun kiinteistöihin. FB Ketjun kuljetinketjut ovat toimineet osana puupelleteillä ja kivihiilellä toimivan voimalaitoksen prosessia jo neljän vuosikymmenen ajan.

Helen luottaa Rauman Lapissa toimivaan FB Ketjuun, koska toimitusvarmuus ja luotettavuus ovat äärimmäisen tärkeitä yhteiskunnan kriittisiä toimintoja tuottavalle laitokselle. Helenin kunnossapitoinsinööri Jimi Saastamoinen kuvailee yhteistyötä Ketjun kanssa helpoksi ja joustavaksi.

– Kaikki laitoksen käytössä olevat ketjut ovat pääasiassa FB Ketjun valmistamia. Materiaalinsiirtoketjuja käytetään energiantuotannossa siirtämällä polttoainetta laivasta siiloihin ja siiloista kattilaan poltettavaksi. Ketju on hyvin tärkeässä osassa, sillä tavara ei liiku ilman, Saastamoinen kertoo.

Helenin kunnossapitoinsinööri Jimi Saastamoinen kuvailee yhteistyötä Ketjun kanssa helpoksi ja joustavaksi.

Ketjuvaraston suuruus lisää toimintavarmuutta

Varsinkin talviaikaan lämmöntarpeen ollessa suuri ei uusia ketjun osia voida odottaa toimittajalta pitkiä aikoja. Saastamoinen kertoo Helenin varautuvan rikkoontumisiin niin, että kriittisimmät ketjut löytyvät aina varastosta. Pahimmassa tapauksessa tuotanto voisi pysähtyä päiviksi ilman varaosia.

– Vaikka FB Ketju toimittaa aina nopeasti tarpeidemme mukaan, on osia oltava varastossa aina saatavilla useisiin erilaisiin ketjuihin. Näin korjaustyöt saadaan tehtyä nopeasti ja tuotantokatkoksilta vältytään.

Toimitusvarmuutta lisää myös FB Ketjun ylläpitämä tietokanta Helenille toimitetuista ketjuista ja varaosista. Näin pystytään toimimaan vielä tehokkaammin, kun tiedot tarvittavista osista löytyvät tietokannasta helposti.

Saastamoinen kertoo huomanneensa, että vanhimmat varastosta löytyvät FB Ketjun toimittamat ketjun osat ovat peräisin 1980-luvulta. Tämä on osoitus sekä pitkään jatkuneesta yhteistyöstä että laadukkaasti valmistettujen kotimaisten ketjun osien elinkaaren pituudesta.

Kuvassa ollaan 150 metriä merenpinnan alapuolella. Takana näkyvät polttoainesiilot, joista polttoaine kuljetetaan hihnakuljettimen avulla maanpinnalle.
Kuva siilon ylätasanteelta. Siilon halkaisija on 35 metriä ja syvyys noin 65-70 metriä.

Palveleva ja joustava kumppanuus

Helenillä kunnioitetaan pitkää ja luotettavaa yhteistyötä FB Ketjun kanssa. Kotimaisuus, toimitusvarmuus, joustavuus ja palvelevuus ovat tärkeitä arvoja molemmille yrityksille.

– Ketjun ketju on varma ja hinnallisesti meille järkevä. Olemme aina saaneet hyvää palvelua ja Ketju toimittaa joustavasti juuri sellaista ketjua kuin me haluamme. Pystymme itse myös vaikuttamaan määriin ja toimitusaikoihin, Saastamoinen toteaa.

Ulkomaisia toimijoita ei olla kilpailutusmielessä lähdetty edes ajattelemaan, sillä parinsadan kilometrin päässä oleva kotimainen toimija on Saastamoisen mukaan huomattavasti parempi vaihtoehto kaikin puolin.

Myös asiakassuhteen hoitamisesta Saastamoinen antaa FB Ketjulle kehuja. Tekninen myyjä Markus Lahtinen soittelee ja käy Helenillä säännöllisesti.

– Reagointi on aina nopeaa ja meillä käydessään Markus kertoo, miten Ketjulla menee ja puolestani kerron, mitä meillä ehkä on tulossa ja millaisia tarpeita olisi.

– Kaupankäynti kasvokkain on ihmisläheisempää ja luontevampaa, siksi henkilökohtaiset tapaamiset ovat tärkeitä. Haluan nähdä asiakkaat, keiden kanssa teen kauppaa ja Jimin kanssa näin voi tehdä, summaa Lahtinen.

Kuljetinketjujen loppukokoonpanoa.

Tiesitkö, että:

  • Helenin Salmisaaren voimalaitos tuottaa 160 MW sähköä ja 300 MW lämpöä
  • Salmisaaren voimalaitoksen kaukolämmöllä lämpiää kymmeniätuhansia kiinteistöjä pääkaupungin alueella
  • Voimalaitos on valmistunut vuonna 1984
  • FB Ketju on toimittanut erilaisia kuljetinketjuja Helenille 1980-luvulta lähtien
  • Viimeisin ketjutoimitus sisälsi noin 1,5 metriä leveää järeää hiilenjakajan lamelliketjua – yhteensä kymmeniä metrejä ja usean tonnin painosta
  • FB Ketjun toimittamia ketjuja ovat mm. järeät kuljetin- ja takolenkkiketjut
  • FB Ketjun ketjun siirtävät polttoaineen lisäksi myös tuhkaa pois kattilalta

#fbketju #neverstopmoving