Kuljetinketjujen tekniset asiat

FB-kuljetinketjujen valmistus on keskittynyt metrisiin kuljetinketjuihin standardien DIN 8167/ISO 1977 M-sarjat, DIN 8165/DIN 1977 FV-sarjat ja SMS 1968 S-sarjat mukaan. Näiden lisäksi voimme tarjota eri materiaaleja ja tuotantoyhdistelmiä, jotka soveltuvat erilaisiin vaativiin käyttökohteisiin.

Kiskolla kulkevan kuljetinketjun eliniän pidentäminen

Onko teillä käytössä kuljetinketju, joka kulkee metallisella tai muovisella kiskolla? Jos on, silloin on tärkeää, että kiskon kovuus ja kuljetinketjun sivulevyjen käsittely on huolellisesti suunniteltu.

Kuljetinketjun käyttö metallisella kiskolla, joka on liian kovaa materiaalia, johtaa ketjun sivulevyjen nopeaan kulumiseen ja siten lyhentää dramaattisesti ketjun elinikää. Toisaalta taas, jos ketju kulkee muovikiskoilla, voidaan muovikiskon elinikää lisätä huomattavasti poistamalla ketjun sivulevyistä terävät kulmat rummuttamalla.

Mitä on rummuttaminen?

Rummuttaminen on yksinkertainen prosessi, jossa sivulevykomponentit laitetaan rumpuun ja ”pyöritetään” yhdessä hiovien partikkelien kanssa siten, että sivulevyt koskettavat toisiinsa ja hioviin partikkeleihin. Jonkin ajan kuluttua levyt ovat kiillottuneita ja kaikki terävät särmät ovat poistettu. Alla oleva kuva havainnollistaa miten rummutettujen levyjen kulmat ovat pyöristyneet, mikä ilmiselvästi antaa pidemmän eliniän muovikiskoille.

Mikäli haluat lisätä muovikiskojen elinikää, kysy ystävällisesti kuljetinketjua rummutetuilla sivulevyillä. Potentiaalinen säästö kiskojen vaihdosta, tuotantolinjan seisokki vaihdon ajalla ja asennustyö, on paljon isompi kuin pieni ketjun hinnan lisäys rummutetuista sivulevyistä.

Ketjun lämpökäsittely

Induktiivinen karkaisu on lämpökäsittely, jossa hiiliteräskappaleet kuumennetaan induktiivisesti ja sen jälkeen sammutetaan veteen. Tämä täysin kontrolloitavissa oleva toimenpide on jatkuvasti toistettavissa, jonka lopputuloksena on korkealuokkainen kuljetinketju. Tiiviin ulkopinnan ja syvemmän karkaisusyvyyden ansiosta, verrattuna standardiin hiiletyskarkaisuun, saavutamme pidemmän ketjun eliniän ja kulutuskestävyyden FB:n kuljetinketjujen komponenteille. Käänteisesti materiaalin ydinaine on karkaisematon ja on siten pehmeämpää ja sitkeää, jonka takia ketjulla on parempi iskusitkeys.

Induktiokarkaisu prosessi mahdollistaa karkaisemaan vain tapin ja holkin kosketuspinnan jättäen niiden päät pehmeäksi ja muovattavaksi, jonka selkeästi näemme tapin ja holkin kuvista yllä. Nämä pehmeät alueet ovat erittäin tärkeitä, kun liitämme nämä komponentit sivulevyihin. Tällä menetelmällä voimme lisätä puristussovitetta tapin ja ulkolevyn sekä holkin ja sisälevyn sovitteessa. Tällä menetelmällä voimme selkeästi lisätä FB kuljetinketjun lujuutta. Lisäksi, kun niittaamme kuljetinketjujemme tapin, saavutamme suuremman tapin muovautumisen sivulevyyn nähden verrattuna hiiletyskarkaistuun tappiin. Tämän menetelmän ansiosta vaaditaan paljon suurempi voima irrottamaan tappi sivulevystä, joka taas lisää FB kuljetinketjun vahvuutta.

Hitsatun kuljetinketjun hyödyt

Käyttämällä FB kuljetinketjuja hitsatuin tapein ja holkein voidaan alentaa ketjun kokoluokkaa. Esimerkiksi F250-A-160 standardiketju voidaan korvata FV180-A-160 ketjulla hitsatuin tapein ja holkein. Tämä FV180 ketju on 40 % kevyempi ja tarvitsee vähemmän tilaa. Vaihtoehtoisesti, jos on olemassa ongelmia, käyttämällä ketjua hitsatuin tapein ja holkein, voidaan lisätä ketjun elinikää. Miten me valmistamme nämä ketjut? Kaikki FB:n käyttämät materiaalit ovat valittu erityisesti hitsausta ajatellen. Tämä on aikaansaatu yhteistyössä johtavien Pohjoismaisten teräsvalmistajien ja Lappeenrannan yliopiston hitsausasiantuntijoiden avulla. Ei pelkästään valitsemalla oikeat materiaalit vaan käyttämällä myös automaattisia hitsauskoneita voimme valmistaa korkealuokkaisia, luotettavia ja tasalaatuisia tuotteita. Nämä automaattiset hitsauskoneet mahdollistavat meitä kontrolloimaan koko hitsausprosessin, hitsauslämpötila ja käytetty energia ovat tiukassa kontrollissa. Kaikkien kuljetinketjukokojen ja kuljetintyyppien hitsausparametrit ovat ladattu hitsauskoneisiin, joka minimoi inhimillisen erehtymisen mahdollisuudet. Edistyksellisen hitsausteknologian takia voimme pitää lämpövyöhykkeen mahdollisimman alhaisena, jonka seurauksena valmiin kuljetinketjun kestävyys paranee.

Edistyksellisen hitsausteknologian lisäksi suojaamme huolellisesti tapin ja holkin päät karkaisulta parantaaksemme kuljetinketjun hitsattavuutta kuten esimerkiksi tapin ja holkin hitsattavuutta. FB kuljetinketjuilla hitsatuin tapein ja holkein ei pelkästään ole erittäin korkea iskunkestävyys vaan niiden murtolujuus on > 30% korkeampi kuin ISO standardin mukaisilla kuljetinketjuilla yleensä markkinoilla.

Esimerkki: Murtolujuus FB:n M315 kuljetinketjulle

ISO standardiFB niitattu tappiFB hitsattu tappiFB hitsattu tappi ja holkki
315 kN320-350 kN380-410 kN440-470 kN

Vuonna 2004 tutkimuksen, tuotekehityksen ja testauksen perusteella FB on muuttanut hitsattavan tapin konstruktiota korkean murtolujuuden ketjuissa. Tämä tarkoittaa sitä, että kuljetinketjuissa M112, M160, FV140 ja A12,5 tappi on pyöreä ilman avainväliä. Tämä parantava askel on mahdollistanut konstruktion joka antaa seuraavia parannettuja ominaisuuksia:

 • parannettu tapin hitsaus
 • helpompi sivulevyjen esiasennus
 • suurempi ketjun murtolujuus
 • suurempi ketjun väsymiskestävyys

Esimerkiksi: Tarvittava voima irrottamaan tappi niitatusta/hitsatusta FB:n M315-kuljetinketjusta

ISO standardiFB niitattu tappiFB hitsattu tappiFB uusi hitsattu tappi
Ei tiedossan. 12.000 kgn. 15.000 kgn. 17.000 kg

Sivulevyjen materiaalin valinta

Tärkeimmät vaatimukset korkealaatuiselle kuljetinketjulle ovat erinomainen kulutuksen kesto, optimoitu lujuus ja jatkuva korkea väsymiskestävyys. Saavuttaaksemme nämä edut emme pelkästään stanssaa ja koneista komponenttimme tiukoin toleranssein, vaan ensisijaisesti valitsemme korkealuokkaiset teräkset, joille voimme jatkuvasti taata halutut tulokset myös lämpökäsittelyn jälkeen.

Olemme tehneet vuosikausia yhteistyötä Pohjoismaisten terästoimittajiemme kanssa jalostaaksemme ja saavuttaaksemme terästen raaka-ainevalinnan siten, että voimme jatkuvasti valmistaa kuljetinketjuja yhä vaativampiin ja hankalampiin olosuhteisiin soveltuviksi.

Me uskomme vahvasti oikeiden materiaalien valinnan korkealuokkaisille kuljetinketjuille olevan niin tärkeää, että valmistusohjelmassamme on 3 erilaista sivulevymateriaalia. Tällä tavoin voimme taata, että valittu kuljetinketju antaa optimoidun tuloksen vaaditulle konstruktiolle.

Avainasia materiaalien valinnalle on hyvä hitsattavuus.

Standardi teräs

 • S355J2G3 (St52-3) korkealla muovauslujuudella 410 N/mm²
 • hiilipitoisuus alle 0,20 %
 • kovuus noin 180 HB
 • erittäin hyvä hitsattavuus
 • valmistettu Pohjoismaissa

FB1000

Tätä sivulevymateriaalia on usein käytetty käyttökohteissa, joissa on suurin kuluminen sivulevyissä tai missä tarvitaan suurempaa lujuutta ketjulle.

 • verrattavissa StE500:n muovauslujuudella 520 N/mm²
 • hiilipitoisuus 0,25 – 0,30%
 • kovuus noin 220 HB
 • erittäin hyvä hitsattavuus
 • valmistettu Pohjoismaissa

FB Ketjutekniikan käyttämät sivulevymateriaalit kuljetinketjuissa

Materiaali% hiilipitoisuusVäsymiskestävyys ReH N/mm²Murtolujuus ReH N/mm²HitsattavuusKarkaisu
Standardi< 0,20355490 > 630Erittäin hyväHuono
FB10000,15-0,20520600 > 800Erittäin hyväErittäin hyvä

Muiden eurooppalaisten kuljetinketjuvalmistajien tyypillisesti käyttämät materiaalit

Materiaali% hiilipitoisuusVäsymiskestävyys ReH N/mm²Murtolujuus ReH N/mm²HitsattavuusKarkaisu
ST600.40%315570 > 710Erittäin huonoHyvä
ST700.50%345670 > 830Erittäin huonoHyvä
C450,45305580Erittäin huonoErittäin hyvä

Voitelu

Kuljetinketju pitää voidella saavuttaakseen hyvän laakeripinnan. Kuitenkin kaikki FB kuljetinketjut ovat voideltuja ennen niiden toimitusta tehtaalta, uudelleen voitelu pitää suorittaa ketjun asennuksen jälkeen ja määrä väliajoin sen jälkeen huoltotoimenpiteenä. Oikea voitelu minimoi voiman tarpeen, kulumisen, korroosion ja melun.

Normaali olosuhteissa ja lämpötilassa laadukas mineraaliöljy keskiviskositeetillä, esim. SAE 20W50 on sopiva. Kuitenkin erityisolosuhteissa katso informaatio alla.

Teollisuus

Kuljetinketjut, joita käytetään tietyillä teollisuuden aloilla vaativat erikoisvoiteluaineen välttääkseen saastuttamisen tai kuljetettavan aineen pilaantumisen. Ketjut joita käytetään elintarvike-, tupakka- vesi-, tekstiili-, sairaala tai ydinvoimateollisuudessa, kysy voiteluaineen toimittajalta ohjeita.

Lämpötila

Kuljetinketjut, joita käytetään alhaisissa lämpötiloissa -60’-0’ C vaativat erityisen alhaisiin lämpötiloihin soveltuvan vettä hylkivän rasvan välttääkseen veden kondensoitumisen ja jäätymisen ketjun osiin, joka estää ketjun jäykistymisen.

160’ C asti pitäisi käyttää märkäkalvo voiteluainetta. Tämäntyyppiset voiteluaineet ovat usein kiinteitä rasvoja, jotka ovat kloorattuja vetykarbonaatin yhdisteitä. Tämä auttaa voiteluainetta tunkeutumaan ketjun liitoksiin.

Yli 160’ C lämpötiloissa pitäisi käyttää kuivakalvo voiteluainetta ilman karbonaattia.

Pölyiset olosuhteet

Käytettäessä kuljetinketjuja pölyisissä olosuhteissa ketju pitäisi voidella kuivakalvo voiteluaineella estääkseen pölyn kiinnittymisen ketjun liitoksiin. Ketju pitää säännöllisesti puhdistaa ja voidella uudelleen.

Vesi

Käytettäessä kuljetinketjuja vesilaitoksilla ne kulkevat tyypillisesti vedenpinnan yläpuolella ja sen takia niihin vaaditaan voiteluaine, joka on riittävän kiinteää, jotta se ei tipu veteen, joka voi saastuttaa juomaveden. Vahvat rasvat ovat yleensä tehokkaimpia.

Jätevesien käsittelyssä käytetyt kuljetinketjut kulkevat usein veden alla, joten niitä on mahdotonta rasvata uudelleen säännöllisesti. Tässä tapauksessa ne, jotka tilaavat ketjuja, pitäisi pyytää materiaaleja ja valmistusprosessia, jotka erityisesti soveltuvat jatkuviin märkiin olosuhteisiin. Ketjut, jotka voidaan voidella, pitäisi käyttää vettä hylkivää rasvaa.

Liuottimet

Kuljetinketjujen uudelleen voitelu ei yleensä ole mahdollista kohteissa, joissa on liuottimia, koska voiteluaine saattaa liueta liuottimen joukkoon. Tässä tapauksessa pitää ottaa yhteyttä voiteluaineen toimittajiin ja kysyä neuvoa.

Ruostumaton tappi ja holkki

Monia kuljetinketjuja käytetään kosteissa olosuhteissa, joissa kuljetetaan kaarnaa, puuhaketta ja turvetta. Näissä tapauksissa saattaa ketjun sisäosissa esiintyä ruostetta ja korroosiota. Tämä näkyy erityisesti tapin ja holkin laakeripinnalla hiiliteräsketjuissa.

Tekemällä ketju kokonaan ruostumattomasta teräksestä ratkaisee tämän ongelman, mutta suurempi kuluminen ja ketjun selvästi heikompi murtolujuus yleensä vaikuttavat kielteisesti tähän ratkaisuun. FB on ratkaisuna tähän kehittänyt ja valmistanut hiiliteräsketjun, joka voidaan valmistaa ruostumattomilla tapeilla ja holkeilla.

Tämä ainutlaatuinen lähestymistapa, käyttämällä eri materiaalista valmistettuja komponentteja, mahdollistaa FB:n kuljetinketjuille eliminoida ongelman, joka esiintyy kosteassa ja korrosoivassa käyttökohteessa.

Tuotantovaihtoehdot ja asiakaskohtaiset ketjut

Kaikki kuljetinketjut eivät ole samanlaisia, siirrettävän materiaalin tyyppi ja määrä asettavat monia vaatimuksia kuljetinketjuille. Ei ole kovinkaan epätavallista, että ketjun kokoluokkaa suurennetaan, jotta saavutettaisiin lisääntyneet kuljetustarpeet.

FB:ltä löytyy monia vaihtoehtoisia kuljetinketjuja vaativiin olosuhteisiin. Voimme joustavasti vaihdella ketjun konstruktiota ja muuttaa pintoja rummuttamalla sivulevyt. Mikäli kyseessä on korroosio riski, voimme valmistaa ketjun sinkityillä osilla tai tehdä ruostumattoman ketjun.

DIN 8167 ISO 1977 M-sarjan metriset kuljetinketjut, standardi kiinteätappinen ketju.

KetjutyyppiNiitattu tappiHitsattu tappiHitsattu tappi ja holkkiRST sivulevytFB 1000 sivulevytLämpökäs. sivulevyt
M40S     
M56S     
M80SO OOO
M112SO OOO
M160OSOOOO
M224OSOOOO
M315OSO OO
M450 SS OO
M630 SS  O
M900 SS   

S = Standard FB tuotanto O = optio
Rummutus on optiona kaikille sivulevy kokoluokille
Ruostumaton tappi ja holkki on optiona kaikille ketjuille.

DIN 8165 ISO 1977 FV-sarjan metriset kuljetinketjut, standardi kiinteätappinen ketju.

KetjutyyppiNiitattu tappiHitsattu tappiHitsattu tappi ja holkkiRST sivulevytFB 1000 sivulevytLämpökäs. sivulevyt
FV40S     
FV63S     
FV90SO OOO
FV112SO OOO
FV140SO  O 
FV180SOOOOO
FV250OSOOOO
FV315OSO OO
FV500 SS OO

S = Standard FB tuotanto O = optio
Rummutus on optiona kaikille sivulevy kokoluokille.
Ruostumaton tappi ja holkki on optiona kaikille ketjuille.

SMS 1968 sarjan metriset kuljetinketjut, standardi kiinteätappinen ketju.

KetjutyyppiNiitattu tappiHitsattu tappiHitsattu tappi ja holkkiRST sivulevytFB 1000 sivulevytLämpökäs. sivulevyt</th
3,5S     
5,5S  Normaali Vahva
8,5SO Normaali/vahvaVahvaVahva
12,5 S Normaali/vahvaVahvaVahva
18 SONormaali/vahvaNormaaliVahva
24 SO NormaaliVahva
30 SO VahvaNormaali/vahva
40 SSNormaali/vahvaNormaali/vahvaNormaali/vahva
65 SS  Vahva

S = Standard FB tuotanto O = optio
Rummutus on optiona kaikille sivulevy kokoluokille.
Ruostumaton tappi ja holkki on optiona kaikille ketjuille.